4 Adımda Evimizde Yangın Güvenliği

 

  1. Elektrikli Aletler ve Aşırı Yüklenmeler

Elektrikli aletler yangın riskini artıran başlıca nedenlerdir. Evlerimizde elektrik prizlerine aşırı yüklenmeden kaçınmamız gerekmektedir. Örnek olarak aynı prize birden fazla yüksek güçlü cihaz (ütü, elektrikli ısıtıcı, mikrodalga fırın) bağlamak kabloların aşırı ısınmasına ve kısa devreye yol açabilir. Bu sebeple aynı prize birden fazla cihaz takarken bu cihazların çok güçlü cihazlar olmamasına dikkat etmemiz gerekmektedir. Ayrıca, cihazları uzun süre prizde bırakmamalı ve kullanmadığımızda prizden çekmeliyiz. Elektrikli ısıtıcılar da özellikle kış aylarında ısınmak için kullanılan elektrikli ev aletlerindendir ve yangın riski taşıyan cihazlardır. Isıtıcıları kullanırken, çevresinde perde, halı gibi yanıcı maddeler bulundurmamaya dikkat etmeli ve cihazı kapatmadan evden çıkmamalıyız. Ayrıca, cihazı kullanmadığınızda mutlaka prizden çekmeliyiz.

  1. Kaçak Akım Rölesi -Tesisat Güvenliği

Kaçak akım rölesi, elektrik tesisatınızda bir arıza veya kaçak olduğunda devreye girerek elektriği keser ve yangın riskini büyük ölçüde azaltır. Özellikle eski elektrik tesisatlarında kaçak akım rölesi kullanarak hem yangın hem de elektrik çarpması tehlikesine karşı koruma sağlayabilirsiniz. Yalnız, bu önemli güvenlik aracının montajının doğru ve güvenli bir şekilde yapılması gerekir. Kaçak akım rölesinin montajı, yetkili elektrikçiler tarafından yapılması gereken bir işlemdir.

  1. Evimizdeki Yangın Kaynağı: Mutfak

Mutfak yangınları, ev yangınlarının en sık görülen nedenlerindendir. Özellikle yemek pişirirken ocağı asla gözetimsiz bırakmamamız gerekmektedir. Yağlı yemek pişirirken yağın aşırı ısınmamasına dikkat edin, çünkü yağ yangınları hızla yayılabilir. Mutfakta yanıcı malzemeleri (peçeteler, kağıt havlular) ocağın ve fırının yanına koymaktan kaçının. Mum, kibrit ve çakmak gibi yanıcı maddeleri kullanırken dikkatli olun. Özellikle mumları dekoratif anlamda kullanıldığı zamanlarda sabit ve güvenli bir zeminde yakmaya özen gösterin. Mumlar yakıldığında devrilmeyecek nitelikte olmalıdır. Mum, kibrit, çakmak gibi yanıcı maddeleri çocukların ulaşamayacağı yerlerde saklayın. Evinizde yaktığınız mum, kibrit gibi maddeleri asla gözetimsiz bırakmayınız.

  1. Yangın Söndürme Ekipmanları ve Acil Durum Planı

Küçük bir yangını kontrol altına almak için evimizde yangın söndürme cihazı gibi bir ekipman bulundurmak çok önemlidir. Yangın söndürme cihazı yoksa, mutfak yangınları için yangın battaniyesi, ıslak bir havlu veya tencere kapağı da kullanabilirsiniz. Özellikle refleks haliyle yapılan en büyük yanlış yanan yağa su dökerek söndürmeye çalışmaktır. Yağ yangınlarını kesinlikle su ile söndürmeye çalışmamalıyız, çünkü bu yangının yüzey alanını genişletir ve yangını daha yüksek seviyelere çıkarır. Bunun yerine:

    • Yangın battaniyesi veya ıslak havlu ile yangının üzerine örtüp hava ile temasını kesebilirsiniz.
    • Bir tava veya tencere alev aldığında kapağını kapatarak yangını söndürmeye çalışın.

Ayrıca evinizde olası acil durumlar için bir çıkış planı oluşturun. Ailemizle oturduğumuz bir akşam acil durumda (yangın vb.) güvenli bir tahliye için en kolay çıkış yollarını belirleyin ve bu planı aile bireylerinizle düzenli olarak gözden geçirin. Ayrıca unutmayın ki acil durumlarda asansörler kullanılmamalıdır.

Daha fazla bilgi ve başvuru için info@szutestosgb.com.tr adresinden ya da  +90 216 644 50 08, +90 507 691 63 69 numaralı hatlardan hemen bize ulaşın!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir